Ce te reține?
Îți dorești o relație armonioasă cu partenerul de viață, dar lucrurile nu merg în practică așa cum plănuiești. Dacă intenția este bună, de ce în practică lucrurile ies uneori pe dos? E de ajuns un comentariu despre rude, o periuță de dinți care nu a fost pusă la locul ei, o remarcă asupra mâncării sau o simplă discuție despre alegerea filmului de seară ca să năruie uneori parcă orice speranță. Cu toate că lucrurile au ieșit ca naiba pe moment luând întorsături neașteptate, îți dorești ca relația să fie perfectă. Te întreb: ce te reține?
Ai un plan pentru o afacere bine pus la punct. Te-ai mai interesat pe aici pe acolo despre ce-ar fi bine și ce ar fi rău. Ai luat în considerare tot felul de factori și variabile. Au trecut luni și poate chiar ani și ai tot modificat planul inițial până ai ajuns în acest stadiu. Te întreb: ce te reține?
Ai discutat și citit de nu-știu-câte ori despre cât de mult rău fac țigările, mâncarea nesănătoasă și lipsa mișcării. Ești conștient de asta într-atât încât nici nu-ți mai trebuie vreun articol pe această temă. Privarea de somn te-a adus și ea în momente în care au trecut zile fără să-ți poți aminti de ele, iar asta doar pentru cele 2-3 ore de somn pe care le-ai ratat pentru vreun film de seară (plus o tonă de publicitate). Îți dorești o viață sănătoasă și plină de energie în fiecare zi. Te întreb: ce te reține?
Te sperie gândul că ai putea suferi de vreo boală gravă de care încă nu știi. Ai tot văzut sau auzit în jurul tău cazuri și cazuri. Poate chiar ai rude mai îndepărtate care suferă sau au trecut în neființă ca urmare a vreunor boli grave, identificate din păcate prea târziu. Cu toate astea nici nu-ți mai aduci aminte de ultimele analize serioase pe care le-ai făcut, iar ultimele le-ai făcut oricum pentru că nu ai avut încotro, fiind probabil obligatorii la serviciu. Îți dorești o viață lungă, ferit de boli. Nu vrei să auzi vreun halat alb cum îți spune într-un mod aparent neutru și nepăsător „mai ai doar 3 luni de trăit” – ți-a mai trecut asta prin cap. Îți dorești să previi orice boală și să ai opțiuni în față. Te întreb: ce te reține?
Este bine că îți dorești lucruri, că ai visuri. Ce este important e că niciunul dintre visurile tale nu este rău, ci este îndreptat spre lucruri bune. Așa sunt în esență toți oamenii – buni, iar visurile și năzuințele lor cele mai ascunse trădează acest lucru.
Cu toții ne dorim Raiul însă „drumul spre Iad este pavat cu intenții bune”. Așadar nu te mai amăgi cu faptul că, dacă gândești lucruri bune, ar fi oarecum suficient, că ar conta intenția. Plin de intenții bune, însă fără fapte, drumul pentru Iad este unul garantat – chiar dacă nu asta a fost intenția ta.
Acțiunea este totul. Dacă știi deja ce este bine pentru tine, te mai întreb încă o dată: ce te reține?
★ ★ ★
De fiecare dată când te gândești la visul tău, la țelurile care te înflăcărează sau îți aduc pace în suflet, când te gândești la ce ai vrea să faci cu adevărat cu viața ta, ia-ți câteva clipe să te gândești și la ce te reține să pui în practică ceea ce simți. Să meditezi la ce te ține pe loc, la ce te împiedică să faci primul pas. În aproape toate cazurile vei descoperi că sunt factori ce țin doar de noi înșine. Nu ai relația pe care ți-o dorești pentru că ești incapabil să renunți la orgolii tâmpite sau la modelele pe care le-ai văzut în copilărie și de care nu te poți detașa. Nu ai relația perfectă pentru că, în loc să acționezi, taci și stai încă pe gânduri. Nu ai viața sănătoasă pentru că… nici nu știi bine de ce naiba nu te ții de treabă, iar analizele alea stupide nu ți-ar lua chiar atâta timp. Ai timp zi de zi pentru job, dar te prefaci că pentru tine nu îți e suficient. Pe cine încerci să prostești?
Dacă vei analiza factorii ce te țin pe loc, vei rămâne surprins cât de puerili sunt. Nu excelezi în job pentru că pur-și-simplu nu ai primit o invitație să iei inițiativa, că îți e teamă de opinia celorlalți – care oricum nu contează. Încetează să mai dai atenție „sfaturilor” primite chiar dacă sunt ambalate frumos – dacă au ca scop să te țină pe loc, să nu faci ceva, atunci nu sunt demne nici măcar de ascutat din complezență. Ce poate fi atât de greu sau ce bariere fizice te opresc să vorbești în public cu pathos, de exemplu să-ți susții cu tărie crezul? Ce te reține să spui fără niciun motiv „te iubesc” ființei iubite? Nu ești într-un film american de doi bani în care actorii se tot feresc de aceste cuvinte… detașează-te de astfel de clișee. Spune mai des „te rog frumos”, „mulțumesc” și „iartă-mă” – nu doare deloc. Mergi la medic pentru analize, vizitează stomatologul – vei vedea că nu e nimic de care să te temi. De asemenea, tot acum este timpul să faci și primul pas pentru afacerea ta, nu mâine.
Nu lăsa pe nimeni să îți spună cine ești și de ce ești sau nu ești în stare să faci. Cel mai important lucru e că niciodată, dar niciodată, să nu-ți dai acordul să crezi lucruri în care tu nu crezi cu adevărat, doar pentru că ți-au fost sugerate de alții. Nimeni nu te poate face să te simți inferior fără acordul tău – ține minte bine asta. Nu lăsa pe nimeni să te direcționeze în viață pe cărări pe care nu-ți dorești să pășești. Mergi mai departe pe drumul tău, fii puternic și încrezător și totul va fi bine… că doar e drumul tău, nu? Nu ceea ce ești, ci ceea ce CREZI că nu ești te ține pe loc. Așa că încetează să mai asculți de oameni mici care îți tot spun ce nu ești de fapt. Doar oamenii mari își spun că poți fi și tu mare. De ei să asculți, ignoră restul – e doar zgomot de fond. Nimeni, ci doar tu poți schimba lucrurile în ceea ce te privește.
Ia acum o foaie de hârtie și scrie obiectivele tale din viața personală sau profesională. Fie că sunt obiective legate de job, sănătate, proiecte personale sau hobby-uri, dacă sunt importante, notează-le. Acum, pentru fiecare obiectiv, scrie sub el factorii care te țin pe loc. Indiferent cât de ridicoli sunt, notează-i pe toți. Citește-i de zeci de ori și ia angajamente prin care să nu te mai lași condus de ei. Notează în dreptul fiecărui factor ce acțiuni trebuie să întreprinzi, indiferent că asta ar suna cam așa: „discuție cu șeful despre proiectul X de care vreau să mă ocup eu, pentru că merit” sau „sună astăzi pentru programare la dentist” sau „înscrie-te la curs de public-speaking” etc.
Cu lista în față, încearcă să le elimini în decurs de cel mult o săptămână-două. E timpul să nu mai crezi în bau-bau. E timpul să STRĂLUCEȘTI.
Te mai întreb pentru ultima oară: ce te reține?
Bianca 16 aprilie 2016 - 20:57
E perfect articolul! Multumiri! ?
Florin Oprea 16 aprilie 2016 - 21:20
Mă bucur că ți-a fost de folos, Bianca. Cu plăcere. :)