FLORIN OPREA . EU

Eu cu mine…

Născut învingător

Născut învingător

Mâine este prezentarea noii linii de business. Ai termen limită și simți că nu o să faci față – cel puțin nu la adevărata ta valoare. Raportările le-ai cerut în ultima clipă și nici acum nu sunt gata, iar de ele depinde tot ceea ce vei spune. Dacă o să ajungi totuși să ții prezentarea de mâine, va fi oricum o variantă palidă a ceea ce ai fi putut face. Ulterior, îți vei administra ca de obicei doza de dojană și-ți vei promite că data viitoare nu o să mai aștepți până în ultimul moment. Ai mai adăugat un „trofeu” în vitrina lucrurilor făcute de mântuială.

Dar nu ai fost dintotdeauna așa. Altădată nu concepeai să lași ceva pe mâine, ci funcționai pe sistemul „acum ori niciodată”, nu mâine, nu poimâine. Cândva ai fost un campion! Ce s-a întâmplat cu tine? Unde te-ai rătăcit pe drum? Unde este pofta nebună de viață? Unde e pofta teribilă de succes?

Să ne lămurim: indiferent de cât de mult ne-am preface că ne sunt indiferente succesele, cu toții ne bucurăm nespus de ele. Simțim euforia reușitei, simțim apreciere și recunoaștere – suntem fericiți! Dar în viața reală șovăim de cele mai multe ori, oscilând între intenții bune și lucruri pe jumătate făcute. Suntem sau nu făcuți pentru a fi învingători?

Pentru a vedea împreună din ce material ești făcut o să te pun să-ți imaginezi că participi la o probă de înot. Echipamentul participanților este în mare parte la fel și nu ajută cu nimic, totul depinzând de abilitățile fiecărui concurent și de pofta de succes care-l animă. Ca să complicăm și mai mult lucrurile, hai să spunem că nu există o piscină amenajată pentru înot, ci concurenții trebuie să înoate 7 km direct în oceanul agitat, la capătul cursei așteptând o barcă de salvare. Ca să fie șanse egale, toți concurenții se află pentru prima oară în fața unei astfel de probe și nimeni nu are vreun trecut în acest sport.

Să mai complicăm un pic lucrurile… să adăugăm concurența! La această cursă nu participă 2-3 concurenți, ci este un maraton impresionant – dacă pot spune astfel. Să mai adăugăm vreo 250 de milioane de participanți, adică aproximativ populația SUA.

Și dacă tot mai ai chef de a câștiga sau măcar de a participa, să spunem că cine nu câștigă moare. Da, ai înțeles bine. Unii vor muri pe traseu pentru că îi pasc inamici nevăzuți, iar toți ceilalți ce vor supraviețui până la final vor muri odată ce cursa va fi câștigată de unul dintre ei, pentru că barca de salvare nu are decât un singur loc. Nu rămâne decât câștigătorul și nu există cale de întoarcere, iar premiul cel mare este viața însăși. Exact ca în Nemuritorul: „La sfârșit nu poate fi decât unul singur”.

Te mai întreb: Mai ai chef de succes în aceste condiții?

Dar dacă nu ai avea de ales și ești înscris automat la cursă? Cât de determinat ai fi să ieși pe locul întâi și să câștigi marele premiu?

Da, cândva în trecut, tu ai fost un campion. Tu ești acel spermatozoid care, dintre toți cei 250-500 de milioane de semeni, ai fost cel mai determinat să trăiești. Să nu te crezi niciodată vreun rod al hazardului doar pentru că toți ceilalți martori ai victoriei tale au pierit. S-a demonstrat că spermatozoizii oamenilor inteligenți se deplasează cel mai repede, genele fiind transmise chiar și la acest nivel. Ai fost cel mai inteligent dintre toți ceilalți și cel mai determinat să câștigi.

Spermatozoizii se deplasează cu unu până la patru milimetri pe minut, iar asta este un lucru remarcabil. Tot ceea ce trebuie să faci este să privești din perspectiva corectă, deoarece dimensiunile unui spermatozoid sunt de 55 de microni în lungime. În această perspectivă, parcurgerea unui milimetru e ceva remarcabil în doar atâta timp, fiind comparabilă cu performanțele unui înotător bun. Cei mai determinați însă, raportați la aceeași scală, depășesc cu mult performanțele unor înotători de performanță.

Cursa e așadar frenetică, iar oricine se abate de la drumul marcat în mod chimic de ovul va sfârși în mediul acid. Alți concurenți vor fi identificați ca inamici și distruși de anticorpi. Doar cei mai buni care își vor urma destinul au șanse, însă numai cel mai puternic și cel mai determinat va trăi la final.

Acesta este premiul cel mare. Unirea dintre un bărbat și o femeie transcende actul în sine până la nivel microscopic, unde, o singură celulă bărbătească (altminteri cea mai mică celulă a corpului omenesc) se întâlnește cu o singură celulă femeiască (ovulul – cea mai mare celulă a corpului uman) și devin una. După cum se spune și în Facere că bărbatul „se va uni cu femeia sa şi vor fi amândoi un trup”, tot așa și jumătate din ADN-ul lui cu jumătate din ADN-ul ei se unesc din acest moment într-o singură celulă indivizibilă și devin un singur trup: tu.

Cândva ai câștigat cea mai mare provocare a vieții tale. Cândva ai fost un campion! Adu-ți aminte de asta de fiecare dată când ți se ivesc noi provocări. Dacă ți-ai câștigat cu atâta determinare dreptul la viață, meriți să o și trăiești din plin. Nu lăsa vreo provocare banală să te oprească. Arată ce știi, arată ce poți.

Ignoră concurența. Tu ești singurul cu care trebuie să te întreci. Chiar dacă sunt sute de milioane, poți fi cel mai bun – ai mai făcut-o până acum.

Nu-ți mai calcula șansele. Dacă ai fi căzut în capcana aceasta, probabil că nu ai mai fi existat acum. Orice ai de întreprins nu sta pe gânduri, nu calcula șansele, ci acționează. Tot ceea ce contează este să acționezi cu determinare, să dai tot ceea ce ai mai bun pentru îndeplinirea visurilor tale, iar rezultatele nu se vor lăsa așteptate.

Du la bun sfârșit ceea ce ai început. Nu lăsa lucrurile neterminate sau făcute de mântuială. Nu umbla cu jumătăți de măsură. Un învingător nu face asta.

Și mai ține minte un lucru: faci parte dintre cei mai aleși și mai bravi descendenți ai neamului omenesc. Câte linii de descendenți nu s-au oprit și câte case nu au apucat să ridice urmași datorită războaielor, foametei sau a bolilor! În era preistorică speranța de viață era de 21 de ani, iar în evul mediu de doar 33 de ani. Doar cei mai puternici și mai inteligenți au supraviețuit, iar tu ești unul dintre urmașii lor. La asta adaugă și faptul că fiecare dintre strămoșii tăi a fost la un moment dat câștigătorul cursei vieții lui. Asta te face pe tine să fii cel mai bun dintre toți ce te-au precedat. Ești ultima versiune, upgrade-ul desăvârșit.

Fii mândru și amintește-ți aceste lucruri în orice clipă a vieții tale. Dar în același timp, fii responsabil pentru stofa de campion din care ești făcut.

Te-ai născut învingător, comportă-te ca atare!

Florin Oprea

motivațional

Florin Oprea • 13 august 2014


Articolul precedent

Următorul articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată / Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

FLORIN OPREA . EU