La trecerea dintre ani
La sfârșitul fiecărui an ne umplem cupele de șampanie cu speranțele în anul care începe: să mai dăm jos nu știu câte kilograme, să terminăm proiectul pe care nici nu l-am început încă, să facem una, să facem alta… Dar stai… nu cumva sunt tot obiectivele de acum un an?
Privim mereu cu speranță înainte, dar venim oare pe drumul cel bun? Poteca din urma noastră este cea corectă?
★ ★ ★
Era un bărbat puternic, cu o structură de om vânjos. Făcuse sport la viața lui, așa că la patruzeci și ceva de ani arăta în putere. Fuma din tinerețe, evident din pricina anturajului, însă nu avusese niciodată probleme. Dar viața are de multe ori ironia ei, așa că, într-o bună zi, acesta primi teribila veste: cancer la plămâni. Nimeni dintre cei apropiați nu a vrut să creadă diagnosticul… sigur era vorba de o greșeală! Nu are nimic, uită-te la el! Cine ar fi voit să creadă că se va prăpădi? Sigur se va face bine!
Dar boala și-a văzut în liniște de treaba ei… În ultimele lui clipe acesta îi spuse surorii lui: „Soro, dacă ar fi s-o iau de la început, nu aș mai face lucrurile ăstea”. Și s-a stins.
Dacă astăzi ai primi cea mai tristă veste precum că ai mai avea puțin timp la dispoziție… nu, nu te întreb ce-ai face!… Te întreb: ce ai regreta?…
Vezi tu, toată lumea te întreabă dacă ai mai avea o singură zi de trăit ce ai face?… Păi ce să faci? Cred că nimic. Ar fi atât de multe de făcut și atât de puțin timp rămas încât ai rămâne paralizat probabil.
Te întreb în schimb: dacă ai primi acea veste acum, ce ai regreta?
Dacă ar fi s-o iei din nou de la capăt, ce ai schimba?
Gândește-te bine… Închide ochii și răspunde-ți sincer la întrebare. Nu fii leneș, chiar ia o foaie de hârtie și fă o listă.
Știu că nu ne place să privim în urmă, pe cărarea pe care am venit, dar, hei, într-o bună zi tot va trebui să o facem. Și ce crezi că vei găsi privind în urmă?
Fără nicio ordine anume, uite lista mea de regrete sau de lucruri pe care, dacă ar fi acum să o iau de la capăt, aș fi vrut să le fac altfel:
– aș fi vrut să fi avut mai mult grijă de mine și să nu mă fi stresat atâta
– aș fi vrut să fi dormit nopțile în loc să fi muncit
– aș fi vrut să fi stat mult mai mult cu cei dragi
– aș fi vrut să fi călătorit în lumea asta mare
– aș fi vrut să fi lăsat ceva semnificativ în urmă
– aș fi vrut să am sentimentul de împlinire și că viața mea a însemnat ceva
– aș fi vrut să pot salva un suflet și, prin el, pe-al meu
– aș fi vrut să nu fi fost niciodată trist sau mânios din pricina altora
– aș fi vrut să nu fi trecut nicio zi fără să însemne ceva
– aș fi vrut să fi avut și să fi lăsat mai multe amintiri frumoase
Uite cum facem: eu îți voi da o a doua șansă… Ia-ți lista ta și ceea ce ai de schimbat, schimbă acum. Renunță astăzi la regretele sigure de mâine.
Știi sentimentul acela când cineva te păcălește în ultimul hal și când tu, în sfârșit, afli? Acestea sunt regretele, numai că în cazul acesta suntem singurii care ne prostim pe noi înșine, iar să repari ceva, să dai timpul înapoi, nu mai poți. De aceea nu se numesc greșeli, ci regrete.
Viața te îmbie și-ți captează atenția cu tot felul de fleacuri pe care ți le trece pe dinaintea ochilor. Ca la televizor, te trezești că te uiți la reclame sau la emisiuni care nici măcar nu sunt interesante. Ne prostim singuri mergând „înainte” fără să vedem imaginea de ansamblu.
Golește cupa plină de obiective de carton și umple-o cu ceva valoros. Acum poate fi un nou început… Noi ÎNCĂ o mai putem lua de la capăt. Noi ÎNCĂ putem să nu mai facem „lucrurile ăstea”.
A treia șansă nu va mai veni. Valabil și pentru mine.
La mulți ani!
P.S. Care e numărul unu în lista ta?