FLORIN OPREA . EU

Eu cu mine…

Eșecul în viață și principiul al III-lea al mecanicii
4

Eșecul în viață și principiul al III-lea al mecanicii

Știi bine ce e eșecul. Toată lumea știe. Este atunci când orizontul se întunecă și devine din ce în ce mai îndepărtat până când se transformă într-un singur punct, când stomacul se strânge și o stare de rău pune stăpânire pe toată ființa ta. Nu mai ai control și voința parcă nici nu a existat vreodată. Timpul aproape că a dispărut, iar lumea se năruie peste tine. Ai dat-o în bară.

Probabil că îți aduci aminte de astfel de momente, de vreme ce toți oamenii care doresc să facă ceva în viața au trecut prin asta, iar dacă citești aceste rânduri înseamna că ești unul dintre ei. Napoleon Hill spunea: „Și ce dacă ați greșit în trecut? Care dintre noi n-a făcut-o? Căutați acea persoană care n-a greșit niciodată și veți întâlni un om care n-a făcut în viața lui nimic demn de menționat.”

Dar de unde vine această stare de profund rău, de ce ne autopedepsim în așa hal pentru o nereușită? Se pare că aceste lucruri vin din timpuri ancestrale, pe când oamenii trăiau în comunități restrânse, în triburi și ginți. În acele timpuri, tot ceea ce aveai era reputația, iar dacă reputația ta era una slabă, la fel erau și șansele să-ți găsești perechea și să ai o familie. Dacă beneficiai de o reputație bună în comunitate, atunci șansele erau maxime de a beneficia de respectul, supunerea și adulația comunității.

În forma lui primitivă acest aspect este vizibil la marea majoritate a animalelor, iar termenul de mascul alfa este rezumatul teoriei. Să fii mascul alfa înseamnă ca grupul să ți se supună, să ai putere și să fii dorit. Statutul este echivalent cu reușita, curajul și atitudinea de învingător. Eșecul, pe de altă parte, într-o astfel de organizare înseamnă să pierzi totul. Este suficientă o singură înfrângere pentru ca masculul dominant dintr-un grup de animale să piardă întreaga reputație și ca atare să piardă conducerea grupului. Atât de grav este efectul unui eșec înaintea membrilor grupului, încât acesta pierde instantaneu totul.

Iată de ce eșecul este resimțit atât de grav la nivel individual, la nivel mental. Pentru că, indiferent de miza de azi, în trecut, miza era uriașă, iar asta nu s-a pierdut din instinctul uman. Este în esență motorul organizării sociale și ca atare nu o să dispară nicicând, ci va continua să existe pentru totdeauna.

Chiar dacă am vorbit de masculul alfa, trebuie să înțelegi că în același fel stau lucrurile și pentru sexul opus, pentru care reputația este la fel de importantă.

Nu este nimic rău în modul în care natura a ales să te impulsioneze, dimpotrivă, este chiar genial. Pentru că, vezi tu, starea de rău pe care o resimți în cazul unui eșec este atât de indezirabilă, încât vei face orice de aici înainte ca să nu mai treci prin asta. Natura a găsit cel mai bun mecanism pentru a te motiva.

Am văzut că teama de eșec nu o să dispară niciodată și că te poate ține într-un fel chiar motivat, însă ce se întâmplă totuși dacă eșuezi?

În cazul unui eșec, există o forță psihică incredibilă care te macină, te distruge.  La început forța te va izbi în plin, apoi această energie te va mistui o lungă perioadă. Este ca o implozie extraordinară, o energie îndreptată împotriva eu-ului tău, menită să-ți dea pedeapsa pe care să ți-o amintești mult timp de aici înainte.

Vezi tu, natura însăși îți transmite un mesaj: „Vreau să reușești! De câte ori nu vei da tot ceea ce poți pentru a reuși și vei ajunge în acest punct, o să-ți dau bătaie de o să mă ții minte!”. Iar natura se ține mereu de cuvânt pentru că natura este un părinte bun. Iar acest lucru este știut încă din vechime: „părintele care își cruță toiagul, nu-și iubește copilul, iar cel care îl iubeşte îl ceartă la vreme.”  (Pildele lui Solomon 13,24)

Dar ce se întâmplă cu toată această energie? Principiul al III-lea al mecanicii spune că atunci când un corp acționează asupra altui corp cu o forță, cel de-al doilea corp acționează și el asupra primului cu o forță  de aceeași mărime și de aceeași direcție, dar de sens contrar. Acest principiu este cunoscut și sub numele de principiul acțiunii și reacțiunii și a fost formulat de Newton în 1687. El l-a ilustrat printr-un exemplu : „dacă împingi o piatră cu un deget, degetul la rândul său va fi împins de către piatră”.

În cazul unui eșec, toată energia de care ești capabil se întoarce acum cu o forță remarcabilă într-un impact asupra psihicului și nu poți face nimic în acest sens. Este ca o alunecare te teren în calea căreia nu poți sta și pe care nu o poți opri pur-și-simplu la comandă. Vestea bună e că toată această energie poate fi utilizată.

Într-una din zile am avut ocazia să urmăresc un moșuleț  într-o demonstrație de aikido. O experiență cu adevărat remarcabilă, un balet plin de grație! Maestrul parcă plutea în timp ce mai mulți adversari se năpusteau asupra lui. Parcă nici nu atingea salteaua în timp ce adversarii zburau cât colo, în toate părțile. Nu ai cum să nu rămâi cu gura căscată la o asemenea demonstrație de măiestrie.

Principiul aikido este să nu folosești niciodată forța proprie în încercarea de a opri atacul pornit asupra ta din partea agresorului. Este mult mai productiv să folosești  forța atacatorului însuși și de a o dirija într-un mod controlat, nicidecum de a sta în calea ei (adică să eviți principiul al III-lea al mecanicii).

Același lucru se întâmplă și în cazul unui eșec. Prin autodisciplină vei învăța din ce în ce mai bine cum să controlezi și să dirijezi această energie. În loc să cazi ca o victimă reproșurilor pe care ți le faci, a sentimentului de rușine și nevoii de izolare, preia controlul! Transformă energia până și în enervare. Da, enervare. Enervează-te pe tine. Fii mânios că ai dat-o în bară și pornește contraatacul! Ridică-te și luptă! Spune: „Merit mai mult, la naiba!”.

În loc să-ți lingi rănile așteptând compasiune, transformă energia în determinare, în curaj. Ce mai ai de pierdut? De jos, nu ai unde să mai cazi… ridică-te! Dirijează forța în acțiune și fă ceva în sensul acesta! Fă acum!

Forța nu poate fi înmagazinată, așa că acest lucru trebuie făcut acum. Nu există mâine, acum ori niciodată. Ori te lași mistuit, ori treci din nou la control. Spune: „E viața mea, eu sunt la comandă acum!”

Cu cât vei experimenta mai mult acest tip de control, cu atât vei reuși să transformi orice eșec într-un capital propriu. Orice eșec transformat în acțiune îți va reda rapid controlul asupra situației și asupra propriei vieți. Vei ajunge să simți cum caracterul va deveni din ce în ce mai oțelit în fața provocărilor.

Dacă nu-ți mai e frică de eșec, atunci nu rămâne decât o singură cale: a succesului!

Tocmai ai ieșit dintr-o prezentare cu un client important unde ai ratat contractul anului? Transformă eșecul în acțiune! Ia aminte unde ai dat-o în bară și ia hotărârea să nu mai faci greșelile respective. Ba mai mult, decide ce-ar fi fost cel mai bine să faci și ia hotărârea fermă ca de acum încolo să faci întocmai. Notează aceste lucruri pe o foaie de hârtie și afișează-o în biroul tău, să o poți vedea mereu. De câte ori îți aduci aminte de lecția primită, privește foaia și citește tare crezul notat pe foaie și acțiunile promise.

Această tehnică funcționează aidoma exercițiilor de evacuare în caz de incendiu. Dacă o faci de câteva ori, în situațiile reale, totul va fi un automatism. Calm, sigur pe tine.

Crede-mă când îți spun că eșecurile ne deschid ochii spre noi modalități de realizare a obiectivelor noastre, dar asta nu funcționează decât prin prisma perseverenței cu care urmărim obiectivele, altminteri nu reprezintă decât un simplu capăt de linie.

Să nu crezi că va fi ușor, că-ți va ieși din prima, că poți sta distant, rece și stăpân asupra situației încă de la început sau că nu o să doară. Dacă simți că cerul se năruie peste tine, spune cuvintele de mai jos și acționează. Totul va fi bine.

„Merit mai mult, la naiba! E viața mea, eu sunt la comandă acum!”

 Florin Oprea

motivațional

Florin Oprea • 6 iulie 2014


Articolul precedent

Următorul articol

Comentarii

  1. Ioana Terineanu 7 iulie 2014 - 12:45 Reply

    Poliglot !

    • Ioana Terineanu 7 iulie 2014 - 12:46 Reply

      Permite-mi sa recomand si altora …citirea !

      • Florin Oprea 7 iulie 2014 - 13:12 Reply

        Cu cel mai mare drag, Ioana! :)

  2. ciocan laura 8 iulie 2014 - 12:58 Reply

    Foarte bine punctat : „eșecurile ne deschid ochii spre noi modalități de realizare a obiectivelor noastre”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată / Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii