FLORIN OPREA . EU

Eu cu mine…

lampa
1

Și dacă-ți iese?

Îți dorești să fii mare șef într-o multinațională, să ai partener de viață o persoană de o frumusețe răpitoare sau să câștigi o sumă mare de bani? Și dacă-ți iese?

Crezi în adâncul sufletului că atunci când vei ajunge acolo toate se vor rezolva… Când vei ajunge acolo vei fi în sfârșit fericit. Însă înainte să te pricopsești cu ceva trebuie să fii gata pentru acea schimbare.

Ești pregătit pentru schimbare?

Sunt mulți cei ce joacă toată viața la loto în așteptarea câștigului. Ai crede că în tot acest timp și-au făcut planuri clare cu ce vor face dacă ar câștiga. Realitatea arată că mulți dintre cei care au câștigat sume mari de bani din senin și-au făcut varză viața pentru că au îmbrăcat brusc o haină prea mare pentru ei, nefiind pregătiți pentru așa ceva. În câțiva ani cei mai mulți au ajuns chiar mai săraci decât fuseseră înainte. Și-au pierdut prietenii, rudele și în final familiile. Au mers din greșeli în greșeli până când au pierdut mai mult decât avuseseră.

De ce nu toți oamenii sunt realizați profesional, de ce nu sunt bogați sau de ce nu au parteneri de cuplu un top model? În primul rând pentru că nici nu-și doresc asta, dar vorbim mai încolo despre acest aspect. În al doilea rând pentru că nu sunt gata, pentru că nu se comportă cu adevărat în concordanță cu aceste dorințe.

Micro-management, aceasta este cheia. Cu alte cuvinte ce faci la nivel mic vei face și la nivel mare, iar asta în cel mai fericit caz. Dacă la acest nivel îți consumi timpul aiurea ce crezi că se va întâmpla dacă ai fi numit peste noapte CEO la o mare companie și care nu are nicio secundă neplanificată? Dacă nici măcar banii munciți cu greu nu poți să-i ții lângă tine și de la salariu la salariu nu poți pune nimic deoparte, ce te face să crezi că vei putea gestiona corect alte sume de bani? Iar dacă partenerul de cuplu actual este în esență răspunsul la ceea ce ai de oferit acum, de ce crezi că ar rămâne altcineva lângă tine? Pe scurt: de ce crezi că dacă ți s-ar schimba situația peste noapte, altfel te-ai comporta și tu de mâine? Și de ce ar trebui să aștepți schimbarea din exterior și de ce nu este logic să începi de acum printr-o schimbare interioară? Până atunci rămâne valabilă regula: avem ceea ce merităm și primim doar acele lucruri pentru care luptăm – nimic gratis.

Îmi spui în schimb că ești o persoană deosebită și unică sub soare – așa și este. Dar suntem șapte miliarde de oameni unici pe planetă. De ce ai merita tu să primești peste noapte cele mai frumoase lucruri din această viață înaintea celorlalți și asta fără niciun pic de sudoare? Oare nu ar trebui să faci mai mult față de ceea ce ai făcut până acum pentru ca dorințele să se lipească de tine?

Se spune că dacă s-ar lua toți banii din lume și s-ar împărți în mod egal între toți oamenii planetei, banii ar sfârși prin a se întoarce tot în buzunarele celor care i-au avut înainte. De ce? Simplu: pentru că ei sunt pregătiți mental să-i facă. Cei cărora li s-au scurs banii printre degete și înainte, tot așa îi vor pierde și în continuare. Iar cei care au știut să-i facă, îi vor face și de acum încolo. Nedrept? Un singur cuvânt pentru tine: micro-management! Ce faci la nivel mic vei face și la nivel mai mare. Iar dacă e să se îndeplinească ceea ce-ți dorești, ești pregătit să gestionezi schimbările din viața ta?

Pentru că nu-ți dorești asta!

Să ne întoarcem la prima cauză pentru care nu-ți ies obiectivele: pentru că nu-ți dorești asta. Dacă ți-ai dori cu adevărat, atunci ai fi gata: ai citi ce e de citit, ai face ce trebuie făcut, ai munci atât cât ar fi nevoie, ai lupta până ai învinge. Dorințele pe care le enunți cu atâta siguranță, în realitate nici măcar nu-ți aparțin. Aparțin părinților tăi care încă de mic ți-au spus ce trebuie să ajungi în viață, aparțin anturajului care-ți indică ce ar fi „cool” pentru tine, și aparțin mediei care te bombardează cu pseudo-idoli numai buni de imitat și de dorit, te asaltează cu trenduri și tendințe la care ar fi bine să te aliniezi că altfel riști să ieși din turmă – false valori. Crezi că-ți dorești ceva, în timp ce nu este decât o idee preluată fără să stai pe gânduri, un capriciu, o ambiție sau chiar o obsesie creată prin hiperbolizarea și înfrumusețarea obiectivului „de dorit” – nu vei fi decât dezamăgit de câștigarea acestui pariu.

Unei fete îi place de un băiat. Prietena ei cea mai bună intră imediat pe fir și i-l suflă de sub nas chiar dacă băiatul în cauză nu o interesa în realitate prea mult. Sună cunoscută povestea? Sau varianta în care el o desparte de „actualul” pentru ca în scurt timp să se plictisească de ea și să o lase la rândul lui. Acestea sunt genul de dorințe „nemestecate”. Înghițite pur și simplu fără să se gândească la un lucru simplu: este cu adevărat ceea ce îmi doresc sau am doar impresia că îmi doresc acel lucru? Sau mai simplu: și dacă-mi iese?

Sau poate știi povestea invidiosului de la birou. El își joacă rolul de prieten la limita lingușirii doar pentru a uzurpa și a-și lovi superiorul cu orice secrete i-ar fi fost încredințate. Își folosește toată răutatea și viclenia pentru a lovi decisiv. Și?… Ajuns mai sus pe scara ierarhică își dă seama că aerul e mai rarefiat doar de griji și de răspunderi. Nimic interesant. Senzația aceea în care se strecura în biroul șefului pentru a se pune pe scaunul lui frecându-se de el ca de-un fetiș și gândindu-se la cât de bine va fi când va ajunge în locul lui a dispărut ca prin farmec lăsând loc realității: mai mult de muncă, mai multă răspundere, mai puțin timp pentru el. Dorește să fie în locul cuiva ca pe un tabu însă obținând acel ceva își dă seama că nu valorează nimic. False valori, idealuri „de împrumut”.

Urmărind visurile altora sau ce este la modă, nu ai cum să simți vreodată că ai reușit ceva, chiar de-ai înfăptui acel lucru. Și tocmai gustul succesului mult dorit este înlocuit de cel al amărăciunii și al dezamăgirii. Fă curățenie în viață, în minte și în suflet. Mai bine un singur vis în care să crezi, decât 20 de visuri „de import” și care nu-ți aparțin cu adevărat.

Nu trebuie să-ți dorești un lucru de dragul altora dar nici să ți-l dorești doar ca să pedepsești pe altcineva. Nu ai timp să urmărești prea multe dorințe, iar doar ca să-i faci în ciudă cuiva nu are sens.

Nu te lăsa orbit de imagini false. Dacă tu crezi că îți dorești ceva, în cele mai mute cazuri îți dorești imaginea din mintea ta. Mintea are darul de a înfrumuseța ceea ce nu ai, iar cu cât îți dorești mai mult, cu atât mai atrăgător ți-l va afișa. Iar dacă ai nenorocul să obții acel lucru, nu vei avea parte decât de dezamăgirea realității de dincolo de fanteziile cu care te-ai hrănit.

Să ne înțelegem: multe dorințe sunt precum femeile. Îmbrăcate arată cel mai bine păstrând prin aceasta misterul și lăsând mintea celuilalt să umple golurile cu ce e mai bun. Uneori e mai bine să rămână doar așa.

Ce ai de oferit și cine e în control

Pe de altă parte, dacă ești femeie și încă îl aștepți pe Făt-Frumos, iar el nu apare la orizont, ar trebui să te întrebi dacă și tu la rândul tău ești o prințesă. Ce ai de oferit? Schimbând rolurile, asta se aplică și bărbaților: dacă visezi la prințesa vieții tale, tu ești la rândul tău un prinț? Dacă toate relațiile tale s-au terminat la fel atunci cine se repetă în toate imaginile? Iar dacă tu ești constanta în peisaj, atunci ce alt vinovat mai cauți?

Pentru orice dorință există un corespondent, iar pentru a se îndeplini tu însuți trebuie să devii completarea a ceea ce-ți dorești. Precum cel amintit: prinț-prințesă. Altminteri chiar dacă s-ar întâmpla ceea ce-ți dorești, iar tu nu ai de oferit nimic de valoare pe care să-l dai la schimb, cât crezi că va ține minunea? Așadar, dacă ajungi mare director, ce ai de oferit ca să rămâi în acea poziție? Dacă ai cel mai frumos partener de viață de pe pământ, ce ai de oferit pentru a-l ține lângă tine? Dacă e vorba de câștigarea unei sume mai de bani, ce abilități ai pentru a-i gestiona și a nu deveni sclavul lor?

Astfel apare inevitabil întrebarea: nefiind gata poți controla țelul sau țelul te va controla? Să ai cea mai frumoasă ființă de pe pământ la brațul tău oare nu te va transforma într-o persoană extrem de geloasă, de suspicioasă și neîncrezătoare, iar sentimentul eventualei pierderi nu-ți va bântui nopțile? Despre șefi se spune în popor că dacă vrei să cunoști pe cineva, pune-l pe poziție de conducere. De fapt aceasta este consemnarea istorică a omenirii prin care cei care ajung pe neașteptate într-o funcție de conducere și care nu sunt pregătiți pentru asemenea putere își arată caracterul josnic, minuscul și nedemn de o asemenea poziție ce ar trebui să implice doar omenie și responsabilitate față de ceilalți. Teama de a nu pierde ceea ce au primit în mod nemeritat îi transformă în cele mai groaznice variante ale lor înșiși. Iar despre banii nemunciți și câștigați peste noapte de cei ce nu au știut niciodată să-i facă nu se spune că sunt blestemați tocmai datorită nepotrivirii între ei și beneficiarii neașteptați?

Ai grijă de ce-ți dorești că s-ar putea să se îndeplinească

Ai grijă de ce-ți dorești că s-ar putea să se îndeplinească, așa se spune. Trebuie să fii pregătit pentru îndeplinirea dorinței dar trebuie să-ți asumi și urmările în cazul în care s-ar transforma în realitate.

Să zicem că-ți dorești o mașină trăsnet. O mașină cu care să-i lași pe toți cu gura căscată atunci când mergi cu ea. Și nu, nu o să vorbim despre invidia celor din jur și nici despre zgârieturile lăsate cadou cu cheia pe portiere. Cel mai probabil o astfel de mașină remarcabilă ar avea un preț de 50.000€, iar achiziția printr-un credit ar însemna o rată lunară de peste 1.000€. Ignorăm faptul că de cum a ieșit pe poarta fabricii mașina își pierde instantaneu 10% din valoare și ignorăm și creditul – să spunem că o primești gratis, ca răspuns la rugăciunile tale. Însă tot din acest moment prețul ei se va devaloriza în următorii 5 ani între 10%-15% în fiecare an. Asta înseamnă că prin devalorizarea ei (deși ai primit gratis un bun de 50.000€), lunar îți vor dispărea 416€ din averea deținută. Impozitul pe mașină, RCA-ul și asigurarea CASCO (nu îți permiți să achiți un simplu far de 1000€) se ridică la încă 290€ lunar. Așadar 706€ lunar la care adaugi combustibilul și întreținerea propriu zisă. Și dacă ar fi luată totuși printr-un credit „ca să le arăți tu lor” ce tare ești?

Sigur îți mai dorești mașina? Dacă da, atunci e ok. Dacă nu, atunci ai înțeles că e bine nu doar să-ți dorești ceva, ci să vezi dincolo de dorință. Precum ai avea o casă uriașă pe care nu îți permiți să o încălzești iarna – nu e nevoie doar să o dorești, ci să știi și ce implică. Sau să ai un 4×4 cu un consum de 30l/100km pe care nu-ți permiți să-l scoți din parcare – arată bine, dar ai devenit sclavul lui.

Ferește-te de a deveni robul unui deziderat emis fără prea multă judecată. Uneori ne dorim ceva care ne costă prea mult ulterior, iar aici nu e vorba numai despre bani. Ne costă timp, energie, libertate și liniștea sufletească. Ne costă exact fericirea pe care ar fi trebuit să ne-o aducă.

Dacă acum ești în urmărirea unor țeluri pe care știi că „ar trebui” sau că „ar fi bine” să le atingi, dar care nu-ți aparțin, oprește-te. Nimic nu este mai trist decât să obții cu mare efort ceva ce nu-ți dorești cu adevărat și nimic nu este mai dezolant decât imaginea celor ce nu știu să se oprească la timp dintr-o cursă la care nu ar trebui să participe.

Ai grijă la ce-ți dorești și, dacă e într-adevăr ceva pe care să-l vrei cu toată inima, pune-te în mișcare în acel sens. Pregătește-te devenind corespondentul natural al dorinței tale, pentru că doar oferind mai mult din ceea ce ai, doar așa poți primi mai mult din ceea ce-ți dorești. Asumă-ți în mod conștient urmările propriei decizii și, odată lucrurile lămurite, nu lăsa pe nimeni să-ți deturneze voința spre dorințe de carton. Pentru că, așa cum spunea și Oscar Wilde, „când zeii vor să ne pedepsească, ne îndeplinesc dorințele”.

Așadar ai un vis, o dorință? Gândește-te bine… Și dacă îți iese?

Florin Oprea

Foto: my24space.wordpress.com

dezvoltare personală

Florin Oprea • 23 august 2015


Articolul precedent

Următorul articol

Comentarii

  1. Raluca 20 septembrie 2015 - 22:03 Reply

    buna intrebare, desi necesita exercitiu in cazul in care nu esti obisnuit sa vezi obiectivele cum se implinesc :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată / Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

FLORIN OPREA . EU