FLORIN OPREA . EU

Eu cu mine…

5 lecții nebănuite de la Michelangelo

5 lecții nebănuite de la Michelangelo

Este știut faptul că Michelangelo putea vedea în blocul de marmură sculptura ce urma să iasă la iveală, însă marele artist nu s-a născut cu această abilitate, ci ea a venit după o experiență îndelungată în sculptură. Încă din pruncie Michelangelo a fost dat în grija unei doici, fiică și soție de pietrar, care i-a insuflat dragostea pentru marmură. Această dragoste l-a determinat să părăsească școala și să-și urmeze pasiunea până la sfârșitul vieții. Prin opera sa însă, geniul artistic depășește arta, lăsând să întrevedem tiparele unui om mare. Ni se arată prin pasiunea sa ca un model de urmat, oferindu-ne lecții actuale de viață:

1) Lecția despre viitor

Nu toți putem vedea clar cum va arăta viitorul – sunt puțini astfel de oameni. Însă de ceea ce putem fi siguri e că viitorul nu a fost creat încă. Viitorul este prins într-un bloc mare de marmură ce-și așteaptă artistul. Ceea ce vom putea scoate depinde numai și numai de noi înșine. Nu toți ne-am născut artiști, însă, dacă nu vom deveni unul, viitorul va rămâne nimic altceva decât un bloc abandonat de piatră.

Pentru a deveni cu adevărat artiști vom sculpta la început fiecare oportunitate ivită ca pe un nou bloc de piatră, însă, doar adunând aceste experiențe, numai așa va veni ziua în care vei putea întrezări clar viitorul în blocul tău de marmură. Ziua în care vei spune și tu la rândul tău „Am văzut îngerul în piatră și am sculptat până l-am eliberat” (Michelangelo).

Dar pentru aceasta, lucrările tale trebuie să fie din ce în ce mai bune, din ce în ce mai provocatoare, iar în acest caz un punct bun de plecare îl reprezintă trecutul.

Pune pe hârtie cele mai mari realizări ale tale și întreabă-te ce ar putea reprezenta o înfăptuire și mai măreață, care să-ți aducă o satisfacție și mai mare. Cântărește realizările tale și stabilește un obiectiv și mai îndrăzneț față de cele deja înfăptuite și apucă-te de sculptat la el.

Viitorul însă, acel bloc imens de marmură te va aștepta pentru capodopera vieții tale. Doar experiența îți va putea aduce viziunea a ceea ce se află acolo. Nu dispera dacă nu vezi încă nimic. Trebuie să știi însă că doar exersând îți vei forma ochiul și mâna de artist. Că doar trudind vei deveni capabil să deslușești din ce în ce mai clar viitorul, acolo unde probabil cel mai mulți, ca și tine, nu văd încă nimic.

2) Lecția despre abandon

David, celebra sculptură a lui Michelangelo, are și o poveste demnă de luat în calcul căci blocul de marmură albă din care Michelangelo l-a sculptat pe David fusese extras din carierele de la Carrara inițial pentru sculptorul Agostino di Duccio care avusese misiunea de a realiza o sculptură pentru Catedra Santa Maria del Fiore din Florența. După trei ani artistul a fost nevoit să abandoneze blocul de marmură datorită dificultăților pe care acesta le ridica, proiectul dovedindu-se un eșec. Peste zece ani, Antonio Rossellino avea să preia el proiectul abandonat, însă avea să abandoneze la rândul său în fața dificultăților, deoarece blocul de marmură „nu era destul de compact, prezenta multe vine, și, mai presus de toate, era foarte îngust; s-ar fi potrivit mult mai bine unor sculpturi gotice, decât celor musculoase și masive ale Renașterii”.

Așadar piatra din care l-a sculptat Michelangelo pe David fusese abandonată după câteva încercări ale altor sculptori mari ai vremii. Vinele profunde și o spărtură imensă în lateral i-a oprit pe ceilalți să conceapă că se poate realiza o sculptură masivă, așa cum o cerea curentul artistic la acea vreme.

Bucata ta de marmură s-ar putea să nu fie perfectă, s-ar putea ca ceilalți să nu vadă posibilitatea ca să iasă ceva măreț din ea. Dacă dintr-una numai bună de aruncat a putut să iasă celebra sculptură a lui David, atunci și din a ta poate să iasă un adevărat simbol al Renașterii.

3) Lecția despre auto-purificare

În timpul lui Michelangelo, în lumea artei, apăruse curentul purificării, acela de a „înlătura tot ceea ce este de prisos”. Michelangelo este artistul care vede sculptura prinsă în blocul de piatră, iar misiunea sa nu este decât aceea de a înlătura toate impuritățile, de a elibera sculptura de toate elementele de prisos și de a scoate la iveală opera de artă: „În fiecare bloc de marmură se află o statuie și e treaba sculptorului să o descopere” (Michelangelo).

În esență, în momentul revelației supreme în care vei putea vedea cu ochii larg deschiși capodopera ultimă ce va să iasă din mâinile tale, vei descoperi că, de fapt, tu ești adevărata capodoperă. Da, tu – rezultatul unei lungi călătorii, te-ai preschimbat, ai evoluat, te-ai desăvârșit. Provocările mai mici sau mai mari te-au sculptat precum loviturile de daltă, au scos ceea ce este mai bun în tine.

Ai fost creat perfect și ascuns în blocul de piatră. Scoate la iveală talentele tale ascunse, idealurile și adevărata ta măreție. Înlătură răutatea, lenea și tot ceea ce este de prisos și arată-te lumii în aceeași splendoare ca cea a lui David. Alege să strălucești precum David, ca un simbol al Renașterii, și să nu fi uitat ca un bloc abandonat de piatră.

4) Lecția despre noroc și minuni

Nu aștepta minuni. Chiar dacă vei câștiga la Loto și viața ta ar lua aparent o întorsătură neprevăzută, nu se va întâmpla nimic cu tine cu adevărat. Precum un râu ce se umflă pe timpul unei ploi neașteptate de vară și cum tot la fel de repede se întoarce în albia sa, tot astfel viața ta își va aștepta în continuare desăvârșirea. Vei simți că nu e gata, că încă îți mai cauți drumul, că nu ai pregătit moștenirea. În această situație, în cel mai frumos caz, poți să consideri că viața ți-a mai pus la dispoziție câteva scule, atât.

De unde vine credința că o întâmplare ca cea amintită mai sus ne-ar putea aduce serenitatea desăvârșirii noastre? Din ignoranță. Câți sunt gata să accepte faptul că în spatele unor rezultate mărețe stau în fapt nenumărate eforturi și ore de studiu și de trudă? Unii se vor mulțumi să creadă că cel ce reușește să devină un om mare este beneficiarul unui miracol, sau că doar norocul este cel ce îi deosebește căci, de-ar fi să recunoască faptul că doar truda este cea care-i separă, asta ar însemna să-și condamne propria ignoranță. Câți sunt cei care pot suporta dreapta judecată a propriei conștiințe pentru indecizie, tergiversări și lene?

Nu norocul sau miracolele vieții sunt cele care fac o creație să devină minunată, ci doar fac uneori să pară astfel. Truda este singura cheie ce deschide calea către succes: „Dacă oamenii ar ști cât de mult am muncit pentru a atinge măiestria, munca mea nu le-ar mai părea la fel de minunată” (Michelangelo). În spatele oricărei realizări mărețe, a unei capodopere, stă doar munca asiduă – reține asta și fii pregătit pentru acțiune. Nu mai aștepta miracole, muncește și le vei realiza!

5) Lecția despre ce gândești

Se spune că ești ceea ce gândești – nimic mai adevărat. Ceea ce nu știu mulți este că până și grijile sunt gânduri care ne vor modela pe viitor. În loc să ne concentrăm pe ceea ce vrem să devenim, ne petrecem timpul concentrându-ne pe ceea ce nu vrem să se întâmple. Rezultatul? Cu siguranță că nu vom deveni ceea ce ne dorim, pentru că nici nu am mai avut timp să ne gândim la asta și ca atare nu mai avem nici măcar vreo vagă idee despre ceea ce ne dorim pentru noi. În schimb se vor întâmpla exact lucrurile de care ne temeam, pentru că am fost concentrați exclusiv pe ele. Ne trăim temerile de cele mai multe ori, fără să ne trăim visurile, fără să ne îndreptăm atenția spre lucrurile care ar merita cu adevărat atenția noastră.

Blocul tău de marmură așteaptă să proiectezi viziunea ta creatoare asupra lui: „Marmura nesculptată poate conține forma fiecărui gând pe care marele artist îl are” (Michelangelo). Dacă vei proiecta doar gânduri negre și temeri, ce rezultate aștepți?

 

Să recapitulăm:

1) Lecția despre viitor – Nu dispera dacă nu vezi încă nimic în blocul tău de marmură. Trebuie să știi însă că doar exersând îți vei forma ochiul și mâna de artist. Că doar trudind vei deveni capabil să deslușești din ce în ce mai clar viitorul, acolo unde probabil cel mai mulți, ca și tine, nu văd încă nimic. Stabilește-ți obiective din ce în ce mai mărețe și lucrează la ele. Formează-ți mâna și ochiul de artist.

2) Lecția despre abandon – Bucata ta de marmură s-ar putea să nu fie perfectă, s-ar putea ca ceilalți să nu vadă posibilitatea ca să iasă ceva măreț din ea. Dacă dintr-una numai bună de aruncat a putut să iasă celebra sculptură a lui David, atunci și din a ta poate să iasă un adevărat simbol al Renașterii.

3) Lecția despre auto-purificare – Ai fost creat perfect și ascuns în blocul de piatră. Scoate la iveală talentele tale ascunse, idealurile și adevărata ta măreție. Înlătură răutatea, lenea și tot ceea ce este de prisos și arată-te lumii în aceeași splendoare ca cea a lui David.

4) Lecția despre noroc și minuni – Nu norocul sau miracolele vieții sunt cele care fac o creație să devină minunată, ci doar fac uneori să pară astfel. Truda este singura cheie ce deschide calea către succes: „Dacă oamenii ar ști cât de mult am muncit pentru a atinge măiestria, munca mea nu le-ar mai părea la fel de minunată” (Michelangelo). În spatele oricărei realizări mărețe, a unei capodopere, stă doar munca asiduă – reține asta și fii pregătit pentru acțiune. Nu mai aștepta miracole, muncește și le vei realiza!

5) Lecția despre ce gândești – Ne trăim temerile de cele mai multe ori, fără să ne trăim visurile, fără să ne îndreptăm atenția spre lucrurile care ar merita cu adevărat atenția noastră.
Blocul tău de marmură așteaptă să proiectezi viziunea ta creatoare asupra lui: „Marmura nesculptată poate conține forma fiecărui gând pe care marele artist îl are” (Michelangelo). Dacă vei proiecta doar gânduri negre și temeri, ce rezultate aștepți?

 Florin Oprea

motivațional

Florin Oprea • 24 august 2014


Articolul precedent

Următorul articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată / Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

FLORIN OPREA . EU